0

Prawo ochrony danych osobowych / RODO – porady prawne online

 

Prawo ochrony danych osobowych to bardzo ważna współcześnie dziedzina prawa, w szczególności po wejściu w życie w 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Porady prawne online są niezwykle istotne dla każdego przedsiębiorcy w tym zakresie, aby wdrożyć profesjonalne procedury dla swojej działalności oraz w bieżącej praktyce. Nie tylko porady prawne online, ale również właściwa dokumentacja prawna jest kluczowa w przedmiotowym zakresie. W zakresie przepisów RODO administrator danych w większości obszarów może dowolnie kształtować rozwiązania dotyczące przyjętych zasad i procedur przetwarzania. Jednak w stosunku do niektórych aspektów RODO nakreśliło pewne wymagania formalne dotyczące zakresu dokumentacji prawnej np. prowadzenie rejestru czynności przetwarzania i zakres rejestru kategorii czynności przetwarzania ( art. 30 RODO), zgłaszanie naruszeń ochrony danych do organu nadzorczego (UODO) – (art. 33 ust 3 RODO) czy prowadzenie wewnętrznej dokumentacji stanowiącej rejestr naruszeń ochrony danych (33 ust 5 RODO).

Inne dokumenty RODO nie są precyzyjnie wskazane z nazwy. Zgodnie z art. 24 RODO administrator wdraża odpowiednie środki techniczne i organizacyjne, aby przetwarzanie odbywało się zgodnie z niniejszym rozporządzeniem i aby móc to wykazać. W praktyce dalej stosuje się takie dokumenty jak polityka bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych, instrukcja zarządzania systemem informatycznym, umowy powierzenia, ewidencje, rejestry, procedury, klauzule informacyjne etc.

Porady prawne online mogą dotyczyć również badania zgodności umów z przepisami RODO, jak również tworzenia innej wewnętrznej dokumentacji prawnej.

W zakresie stron, sklepów czy serwisów internetowych niezbędne jest posiadanie profesjonalnej polityki prywatności i polityki cookies zgodnej z RODO.

W tym wszystkim nasz zespół prawny serwisu eprawohub.pl służy pomocą klientom.

Szybki proces

wypełnij formularz aby otrzymać poradę od prawnika
Wypełnij formularz

Opisz problem, zadaj pytanie, załącz dokument i wyślij do nas formularz.

w ciągu 2 godzin otrzymasz wycenę
Do 2h otrzymasz wycenę

Twoje zapytanie zostanie wysłane do naszego zespołu prawnego, który przygotuje wycenę usługi do 2h w każdy dzień roboczy i sobotę.

porada prawnika nawet w 24 godziny
Gotowa porada prawna online lub dokumenty prawne

Otrzymasz gotową poradę lub dokument prawny online nawet w ciągu 24 h godzin od momentu płatności. Wszystko zostanie starannie przygotowane i przesłana do Ciebie w odpowiednim formacie (DOC lub PDF).

Wypełnij formularz

Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez administratora danych PRAWOHUB SP. Z O.O., Os. Błękitne 31 A, 58-200 Dzierżoniów, Sąd Rejonowy dla Wrocławia Fabrycznej we Wrocławiu , IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000660445 REGON 366421910 NIP 8822126091, kapitał zakładowy 50.000,00 zł w celach związanych z udzieleniem odpowiedzi na Państwa żądanie zgłoszone za pośrednictwem formularza . Przysługuje Państwu prawo dostępu do swoich danych, prawo ich sprostowania, prawo usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych osobowych lub sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Dane osobowe będą przetwarzane do czasu udzielenia odpowiedzi na Państwa żądanie. Więcej informacji zostało zawartych w Politykę Prywatności

WŁĄCZ BEZPIECZEŃSTWO NA CO DZIEŃ – WYBIERZ KORZYSTNY ABONAMENT
SMART ABONAMENT

ZAUFALI NAM M.IN

W Polsce i za granicą